Skip to content

Linux de Android SDK (ADK) Kurulumu ve Hazırlanması [Resimli Anlatım]

Giriş

Merhaba, Şimdi size kısaca Linux tabanlı bir işletim sistemin de (Benim şu anda kullandığım Linux tabanlı Ubuntu tabanlı bir işletim sistemi olan Elementary OS. Anlatımda kendi sistemimden görüntüler paylaşacağım ama zaten hepsi aynı hemen hemen.) Android uygulaması geliştirmek için gereken yazılımları nasıl edineceğinizden bahsedeceğim. Bildiğiniz gibi Eclipse Windows’da da çalışıyor ama açık kaynak kodlu ve asıl olarak Linux için geliştirilmesi nedeniyle Adroid uygulamalarını Linux üzerinde geliştirmek daha rahat olacaktır. Windowsda Eclipse sanki Wine ile çalıştırılmış gibi duruyor tip olarak bile.

Bundan önceleri önce Eclipse’i indirir sonra Android’in sitesine gider SDK’ları indirir ardından da bunları teker teker kabul ederek Eclipse’imize kurardık. Ama artık Google’ın bizlere sunduğu ücretsiz ADK (Android Development Kit) sayesinde bu kadar ameleliğe gerek kalmadan çalışma ortamınızı hazırlayabilirsiniz.

1. Android ADK’nın indirilmesi

Android ADK yukarıda da bahsettiğim gibi Google tarafından bize ücretsiz sunuluyor ve Eclipse geliştirme ortamını da içinde barındırıyor. Bunun için direk olarak buraya gidiyoruz.

Android_SDK_ADK_Linux_Kurulum_02

Resimin büyük halini görmek için üzerine tıklayınız.

Android_SDK_ADK_Linux_Kurulum001

Resimin büyük halini görmek için üzerine tıklayınız.

Karşımıza yukarıdaki gibi bir sayfa geliyor. Sağ taraftan Download the SDK diyoruz.

 

Şartları kabul edip, işletim sistemimize göre hangisi uygunsa 64 ya da 32 bit seçip Download the SDK ADT Bundle for Linux diyerek devam ediyoruz. Ardından indirmemiz otomatik olarak başlıyor.

2. Uygulamayı başlatmak

Uygulama sıkıştırılmış bir şekilde iniyor onu zipten çıkartmak kolay zaten .zip formatında. Zipten çıkarttıktan sonra klasörümüzü açıyoruz.

Android_SDK_ADK_Linux_Kurulum002

Resimin büyük halini görmek için üzerine tıklayınız.

Resimde görünen klasörü bulamıyorsanız benim bilgisayarımda şurada:

/home/cagdas/Downloads/adt-bundle-linux-x86_64-20140321/eclipse

Sizinki de muhtemelen benzer bir yerdedir. Her neyse buraya geldiğinizde resimde kutu içine aldığım eclipse’e tıklıyoruz. (Dosyanın çalıştırılabilir(executable) olduğundan emin olun.) Ve program açılacaktır. Ama yine de üzerinde yeterli android SDK bilgisi bulunmamakta bunun için bunları indirmemiz gerek.

3. Android SDK Dosyalarını İndirmek

Android_SDK_ADK_Linux_Kurulum003

Resimin büyük halini görmek için üzerine tıklayınız.

Resimde gösterdiğim simgeye tıklıyoruz. Eğer simge gözükmüyorsa sağ tarafta java’nın seçili olduğundan emin olun. C/C++ vs. seçerseniz görünmeyecektir. Butona tıkladığınızda bir pencere açılacak ve sizi biraz beklettikten sonra karşınıza böyle bir şey çıkacak:

Android_SDK_ADK_Linux_Kurulum004

Resimin büyük halini görmek için üzerine tıklayınız.

Buradan yüklemek (yani uygulama geliştirmek) istediğimiz Android Sürümlerini seçiyoruz ve Install packages diyoruz. Ben neredeyse hepsini yüklemişim. Ne kadar çok o kadar iyi çünkü uygulamanızı son sürüm Android cihazlarında da deneme şansınız olması gayet güzel bir şey.

Ben de size göstermek için bir tanesini sildim tekrar indireceğim. Install packages dediğimizde karşımıza böyle bir ekran geliyor.

Android_SDK_ADK_Linux_Kurulum005

Resimin büyük halini görmek için üzerine tıklayınız.

Şartları kabul ettikten sonra Install butonu aktifleşiyor ve tıklıyoruz. Bizi SDK ayarı için açtığımız ana pencereye getiriyor ve alt tarafta bir yükleme çubuğu beliriyor.

Android_SDK_ADK_Linux_Kurulum006

Resimin büyük halini görmek için üzerine tıklayınız.

Ardından kurulum bitince Done Loading Packages yazısı beliyor aşağıda. Böylece istediğimiz API’leri de kurmuş olduk bilgisayarımıza. Yanlız şunu unutmamak gerek Eclipse kurulumsuz çalışan bir yazılımdır hem Windows’da hem Linux’de kurulum yapmadan çalışır. Bu yüzden indirdiğiniz SDK’lar Eclipse’i çalıştırdığımız yerdeki klasörlerden birine kuruluyor. Klasörleri birbirinden ayırmayı veya silmeyi düşünmeseniz iyi olur yani. Ama kurulum klasörünü /usr/bin’e taşıyacağım Masaüstüne de kısayol ekleyeceğim diyorsanız siz bilirsiniz.

 

Leave a Reply